A KAC története röviden


1992
A 33/105-ben 4 db 286-os géppel kezdodött Hermann Henrik ötlete alapjan egy olyan terem kialakítása, ahol délutánonként a hallgatók gyakorolhattak, leckét csinálhattak. Mindezt nem tanári, hanem hallgatói felügyelettel. (Nem semmi volt koproci emulátorral AutoCad-ezni -- Steve)

1994
A "géppark" kibővítésre került 7 db 386-os VGA monitoros géppel, amelyek már az iskolai hálózathoz is csatlakoztak.

1995
Nagy előrelépésként 16 db 486-os géppel a 33-as kolesz 7. emeletére költöztünk. (Hátrány, hogy a Természettudományi tanszék is itt tart órakat, így egyre kevesebb időt vagyunk nyitva -- Steve)

1996
Elindul a főiskola első hallgatók által felügyelt, karbantartott szervere a KAC (kac.poliod.hu)

1997
A KAC megkapja a hallgatói levelezés kidolgozását és üzemeltetését. Ehhez természetesen új szerver kellett, ez lett a maKACs (makacs.poliod.hu), azaz a MAil of KAC Students.

1998
Decembertől a Természettudományi tanszék már nem tart órakat a KAC-ban. Még mindig nem kaptuk meg az egy éve -a HÖK által- ígért szünetmentes tápegység(ek)et a szervereknek.

1999
5 db 386-os cseréjének keretében a KAC kapott Celeron 300A processzorral és 32Mb ram-mal (+kukás alaplap +kukás S3 Virge) felszerelt gépeket. A fejlesztés természetesen nem véletlenül történt. Megszállta a NEPTUN Hallgatói Információs Rendszer a főiskolát, ami igencsak megnehezítette a demonstrátorok életét. Természetesen a KAC sem maradhatott ki ebből a sok jóból, ami tragikus hirtelenséggel szakadt a hallgatóság nyakába. A tárgyfelvételi és vizsgairatkozási időszakban a Neptun rendszer forgalmának 90 %-át a KAC bonyolítja le! A csere jó oldala pedig, hogy az új gépeken már Linux is futhat! Az UPS ügye az évekkel ezelőtti gyenge kezdés után erős visszaesést mutat! Már nem is reménykedünk. (Köszi HÖK!)

2000
A tanévkezdés ismét nagy fejlődést jelentett a KAC gépparkjának! 10, azaz tíz új gépet kaptunk. Az új gépek Celeron 500A procikkal, 64Mb ram-mal és 5Gb-os winchester-rel szereltek. (A videókártyákkal valahogy nincs szerencsénk. Sikerült megint kukás cuccot kapni. Ráadásul alaplapra integráltak és csak 1 Mb-osak!) A KAC hálozatában is némi fejlődés mutatkozott (az új gépek miatt). A 10 új gép már UTP-s hálózaton kommunikál, igy kaptunk egy 10Mbit-es hub-ot is. A fejlesztés hátránya, hogy a KAC ismét alkalmas oktatásra, és történnek próbálkozások ennek a lehetoségnek a minél magasabb fokú kiaknázására. De azért kitartunk! Az UPS-sel kapcsolatos történetben hirtelen fordulat következett be. A szerverek kaptak 1-et. Hátránya, hogy elég buta ahhoz, hogy áramkimaradás esetén ne tudja a szerverekkel közölni azt.

2001
A főiskola a NIIF-től kapott 25+1 PC-t, amitt a hallgatók napi 16 órán át vehetnek igénybe. Ezért a nyitvatartásunk reggel 8-tól éjjfélig tart. Az új szerveren fut a KAC beléptetőrendszere és a logolás. A számítógépek hálózatba kötéséhez a főiskola adott egy 100-as Switch-et és három 10-es Hub-ot.

2002
Már az év első felében tervbe lett véve egy lézer nyomtató beszerzése (a jó öreg HP 540 helyére), amit egy pályázaton is meg lehetett volna nyerni, de annak elbírálása csak júliusban történt, ezért el lett halasztva. A pályázaton nem nyertünk... Az év második felében a THIH-nak elkezdtük elkészíteni minden aktív státuszú hallgatóról a fényképeket a NEPTUN-ba. Ehhez készült egy segédprogram is, amivel könnyebben tudtuk a hallgatók adatait és fényképeit kezelni. A fényképezéshez egy KAC gyakornok digitális fényképezőgépét kértük "kölcsön", mivel a főiskolán nem találtunk megfelelő partnert a munkához, csak ígéreteket és elutasításokat kaptunk minden irányból. A program korai változatai miatt és kisebb figyelmetlenségekből adódóan a képek kis százaléka "elkeveredett". A főiskola könyvtára novemberben átadta az EISZ kabinetet, aminek számítógépeit (HP 1,6GHz P4) szintén a KAC tartja karban. Az XP imageelésével akadtak kisebb gondok (pl. megfelelő image-elő program), amiket elég nagy nehézségek árán tudtunk csak leküzdeni. Az EISZ-ben is a KACLogin átírt verziója fut (vonalkódos rendszer), illetve fog futni, mivel az idei év végére sikerült csak a software/hardware problémákat megoldani. Idő közben az eltervezett lézer nyomtatót (HP 1000W) a sok-sok papírmunka végeztével beszereztük. A költségvetésünkbe még belefért egy HP Scanner is, amit a gazdasági év zárása előtt gyorsan meg is vettünk. A kollégiumtól a KAC kapott egy 24 portos Cisco switch-et, hálózatának fejlesztéséhez. A három HUB-ot felváltotta az új hálózati eszköz, így a feleslegessé vált eszközöket visszaadtuk az SZSZK-nak. A két szerver mellé beköltözött a KARC szervere is, ami a hálózat kimaradozásai és egyéb okok miatt költözött át a KAC szerverszobájába. A levelező szerver lecserélésére ígéretet kaptunk az SZSZK-tól, amit már alig várunk. A KAC és MAKACS még mindig csak egy szünetmentes tápegységen van... Kérésünkre nagy nehezen elkezdtek több fázist bekötni a KAC-ba, hogy a gépeknek legyen megfelelő áramellátása... Ezt december végéig nem fejezték be (kb. 2 hónap). Nem utolsó eseménye az évnek, hogy a KAC (VIRgonC, Jumper), a beléptető rendszerével indult a helyi TDK-n... 2. helyezett lett. Aki ott volt tudja miért, de a lényeg, hogy részt vesznek az OTDK-n. Hogy mi is van a KAC 2-vel? Mind technikai, mind finanszírozási gondok miatt nem volt nyitva a gépterem az őszi félévben (februárban nyit).

2003
Az év elején a KAC2 működtetőjével (Diák Centrum) sikerült megállapodásra jutni, és februárban a hallgatók számára is elérhetővé vált a gépterem. Azért a DC volt az üzemeltető, mert a KAC nem vállalta a felelősséget a tanfolyamokon résztvevők, és az ott oktatók miatt. Sikerült megállapodni, hogy a KAC rendbe rakja a gépeket és délután a tanfolyam után nyitva lehet a hallgatók előtt. Természetesen, ahogy lehetett is arra számítani, akadtak nézeteltérések a KAC és a DC között, amik már eléggé nevetséges méreteket öltöttek. A kollégiumnak engedve egy fénymásoló lett elhelyezve a KAC-ban, amit később eléggé megbántunk, mert csak a baj volt vele. A szállítás után már az érintőképernyője nem működött, és előszeretettel csinált fehér lapból, fekete legyezőt. Gyakran akadt be lap, és esett ki belőle egy-egy alkatrész, majd vált működésképtelenné egy része. A tanfolyamosok kivonultak a KAC2-ből júliusban, és a KAC visszavette a KAC2 irányítását. A 33-as kollégium átépítése miatt a KAC-nak is költöznie kellett, így nyáron a KAC1 átköltözött a KAC2-be. A KAC2-őt teljesen át kellett kábelezni, hogy több mint 35 gép hálózatra legyen kötve. A KAC1-ből csak a 24 portos Cisco switch került át KAC2-be ami eléggé kevés a sokkal több gépnek. Így a gépterem HUB-okra lett dugva... A NEPTUN képek készítéséből tanulva, kicsit már tapasztaltabban és egy külön saját készítésű képvágó célprogrammal láttunk neki az elsősök fényképezéséhez. A nyár végén a "fénymásolósok" leléptek, és azóta semmi nyomuk. Az őszre meglepetésként jött egyik napról a másikra egy 48 portos switch az SZSZK-tól, így gyorsan egy napra a KAC bezárt és a gépek újra lettek kábelezve és a HUB-okról átálltunk ismét switch-re. Szeptember közepén beüzemeltünk egy vírusölő szervert, ami eredetileg a KAC és a KAC által karbantartott géptermek F-Secure vírusdefiníciós adatbázisát, és a keresőprogram automatikus frissítését végzi. A Linuxos szerver bekapcsolása /központi adminisztráció/ után a Backweb-re nincs szükség, így a gépek terheltsége valamelyest csökkent. A beüzemelés után csatlakozott a Főiskola többi PC-je is. Az idei év költségvetéséből az év végére az elveszett papírok ellenére sikerült beszerezni egy normális demonstrátori gépet, és a többi gépet kiszolgáló fájlszervert. Ezek beüzemelése a következő év elejére maradt. Az év végére az ősrégi egyetlen szünetmentes tápegységünk is megadta magát, pótolni sajnos nem tudjuk. Sikerült megnézni az építés alatt álló 33-as kollégiumban az új KAC-ot. Szép lesz, jó lesz, csak túl tantermi. Remélhetőleg az asztalokat a bútorosok nem rontják el, és a megbeszélt tervek alapján készítik el azokat... Visszatekintve egy hosszú év volt, de legbüszkébbek Virgoncra és Jumperre vagyunk, akik az Országos Tudományos Diákköri Konferencián megállták országos viszonylatban is a helyüket, és elhozták az Informatikai módszerek és megoldások alszekció egy különdíjat: "a legjobb gyakorlati alkalmazásért" címmel.

2004
A KAC 1 új bútorai elkészültek, a kivitelező időre le is szállította, csak épp a kért terveket egyáltalán nem vette figyelembe. Teljesen felesleges, csak akadálynak számító dolgok kerültek a bútorzatba, aminek kivitelezési költségeit, teljesen más használhatóbb, plusz bútorokra lehetett volna fordítani. A terembe a zöld növényzeten, szép függönyön kívül került gombokkal vezérelhető vetítővászon, és légkondicionáló is. A számítógépes hálózatot új, gyors hálózati eszközök biztosítják, amiket majd visszaköltözés után le is tudunk tesztelni. A visszaköltözést még a külső építkezések és az erkélynélküli ajtók elé szerelendő rács rögzítése hátráltatja. A gépek nyáron visszaköltöztek a KAC1-be, ami már új formával fogadta vissza őket. A gépek teljesítménye sajnos nem változott, így az új teremhez maradtak a régi gépek. A gépterem birtokbavétele után előjöttek az apróbb hibák, tervező figyelmetlenségek, spórolások. ilyen volt, hogy a UTP aljzatok csak 3-3 gépenként csak a középsőnél vannak és természetesen az asztal úgy lett kialakítva, hogy kábelcsatorna mellett rejtve nem lehet elvinni. A légkondi beüzemelése után is többször megadta magát, ami pont augusztusi, szeptemberi időszakban jól jött volna. Sajnos SZSZK elfoglalt volt az ősszel, így hónapokat kellett várni, míg a hálózati eszközünk átért. Az itteni switch-el és annak optikai moduljával valami gond volt, és kisebb terhelésnél már eldobta a haját és pár másodpercig "sztrájkolt". Ez majdnem olyan volt, mintha társasjátéknál a kimaradsz egy körböl kártyát húztuk volna, ilyenkor az egész terem szenvedett és türelmesen várta a "megváltót". A "megváltó" meg is érkezett Botiék személyében és áthozták eszközünket, új optikai modul került bele, aztán máris ment minden jól és gyorsan :). Mindenki nagyon örült az eszköznek, mert megszűntek a hálózati problémák... A papírmunka folyamatosan gondot okoz nekünk, látványosan tudunk szenvedni tőle. Ennél nagyobb szenvedés a gépek elhelyezése és az USB kivezetések hiánya. Sajnos nem sikerült a mai napig sem beszerezni őket, így még mindig csak a demonstrátornál lehet felmásolni az anyagot USB-re, vagy kiírni CD-re (természetesen továbbra is díjmentesen). A sok költözést megsínylette a szkennerünk tápja, így sajnos ez a szolgáltatás is "szünetel". A kisebb hardverhibák mellett folyamatos toner (nyomtató festéktartó-adagoló kütyüje) hiányban szenvedünk. Emellett az apróságok mellett ami ennél látványosabb, hogy a monitorok kezdik megadni magukat, és különböző színekben tündökölnek. Ezt sajnos nem tudják javítani, legalábbis az Albacomp szervízben nem. :(

2012
A szakkollégium számítógépei vékonykliensekre lettek cserélve, melyek Ubuntu rendszerrel kerültek telepítésre. Továbbá a MAKACS szerver virtualizálásra került.

2013
Bár tervben volt hogy a vékonyklienseket sokkal jobban kihasználjuk az eddigieknél, ez a terv egyenlőre szüneteltetve lett.

2015
Változott a pályázati rendszer a HÖK-ös pénzekre a nagyobb ellenőrzések végett, ami kisebb bonyodalmat okozott, és késleltette a költségek kifizetését. A vékonykliensek mellé beszerzésre került egy szervergép a tavaszi félév végén, de még nem került beüzemelésre. Tervek szerint a vékonykliensekről távoli asztali kapcsolaton keresztül érjük el a szervergépet. Augusztus elején földkábel szakadás miatt több szerver is leállt, közöttük a KAC szerverei is. Két napos huzavona után sikerült visszakapcsolni a szervert, mivel elég kevés ember tudta, hogy fizikailag hol is helyezkedik el. Közben kiderült, hogy a régi MAKACS szerver még üzemben volt, a táp ventilátora nem pörgött, ami így elég veszélyesen üzemelt; egész végig link nélkül üzemelt a szerver, így végleg leállításra került. Az őszi félév kezdetére 15 számítógépet sikerült beszerezni.